Mempollow

25 March 2011

Manjanye Anak Omak

Assalamualaikum..

Wah, hari ni aktif pulak saye mengepost, semenjak menjoinkan diri kat GENG HOT MAMA BLOGGER ni invited oleh puan eja razak thanks eja sebb invite kite..hehehehe..
seperti tajuk diatas..wah..manje la sgt ye..jgn nak pasan..dah bosar panjang, sebuk lagi nak duk bwh ketiak omak..hahahaha
cite pasal manja2 ni, pagi tadi kat edisi sentral Berita Harian..ade tajuk menarik
" LELAKI MANJA ANAK EMAK"
ish gelikan dengar..dah besar2 pun nak manje2 lagi..pastu ade gak yg dah kawin still lagi manje..lau balik kg tido pun dgn omak..kesian bini menderita..heheehhe..APE PENDAPAT KORANG? ade ke LELAKI2 yg mcm tu dekat korg?
x salah sebenarnye nak bermanja, tapi agak2 la, jgn sampai di cop tido bwh ketiak mak..hehehe..
jom kite tgk ape cik hidayah tulis..

Lelaki manja anak emak?
Oleh Hidayah Mohammad

2011/03/25

Sikap begitu `mendera’ teman wanita, isteri

SETIAP kali ingin membuat keputusan, mencari emak. Apa saja masalah yang berlaku - emak; bermanja berlebihan - emak; mencari keputusan untuk hal berkaitan rumah tangga, baik membeli rumah atau perabot - emak; bergaduh dengan isteri juga, mengadu pada emak. Pendek kata, semua yang dibuat emak dibabitkan, walaupun usia bukan muda, malah sudah beristeri dan berkeluarga.

Inikah yang dikatakan anak emak? Istilah berkenaan bukan baru kita dengar, sebaliknya sudah digunakan sejak dulu lagi, lebih-lebih lagi untuk lelaki yang terlalu manja dengan ibunya.

Mungkin tidak ada cacat-celanya perkara ini bagi si lelaki itu dan ibunya, tetapi tidak bagi kebanyakan wanita. Rata-rata, wanita rimas dengan lelaki begini, terutama wanita yang bersuamikan anak emak kerana anak emak ini sering kali tidak matang dalam membuat keputusan bijak, sekali gus mencerminkan mereka lelaki yang tidak pandai berdikari.

Ramai melihat perkara itu, lebih banyak buruk daripada baiknya terutama apabila segala yang dilakukan untuknya tidak pernah nampak elok dan baik, hanya kerana tidak sama seperti ibunya. Masak tak sedap, tak macam emak masak; tak pandai kemas rumah, tak macam emak dan macam-macam lagi hal, yang boleh membuat isteri atau teman wanita jauh hati.

Si lelaki juga tidak terkecuali menerima kesan buruknya. Bagi lelaki bujang umpamanya, gelaran anak emak, membuatkan wanita sukar mendekati mereka. Wanita akan beranggapan lelaki begini tidak matang, membosankan dan tidak layak dijadikan suami!

Bagi yang berkahwin, tidak mustahil, isteri lama-kelamaan jauh hati, kecil hati dan tidak lagi mahu melayari kehidupan bersama.

Namun, tidak wajar rasanya hal sebegini menjadi punca rumah tangga berantakan. Jika bijak dan pandai mencari ‘puncanya’, mengenal pasti serta melakukan perkara yang membuatkan si suami atau teman lelaki melebihkan ibu mereka, bukan saja mereka akan lebih sayangkan kita, mungkin satu hari kita akan juga akan jadi anak emak kepada ibunya!
Hakikatnya, apabila berpacaran seterusnya mendirikan rumah tangga, kita bukan hanya berkawan dan berkahwin dengan pasangan malah keluarga mereka. Ibu isteri juga adalah ibu kepada suami dan begitu juga sebaliknya.

Sebagai anak, sewajarnya ibu harus terus disanjungi, tidak kira bila dan di mana. Namun, lelaki bergelar suami juga harus tahu peranan dan tanggungjawabnya kepada isteri dan keluarga. Tidak salah merujuk kepada ibu tetapi tidaklah dalam semua perkara, lebih-lebih lagi jika berselisih faham dengan isteri.

Isteri juga harus menghormati dan menyayangi keluarga suami sebagai tanda taat kepada suami. Bukankah syurga buat isteri terletak di tapak kaki suami.

Sekian entry saye setakat ini..
Renung renungkan dan selamat beramal..

0 kata-kata manis: