Mempollow

10 February 2011

Cuti Cuti Mesia ^-^ (Part 4)

Assalamualaikum..

Hari Kedua 06/02/2011, bersamaan hari ahad..
di Langkawi hari ahd dorg dah keje & sekolah..
mase untuk ber"ISLAND HOPPING di LANGKAWI..

Pelayaran (langkawi island hopping )ke pulau pulau di sekitar Langkawi amat menyeronokkan kerana pelancong akan dapat menikmati keindahan semulajadi pulau pulau berkenaan .Pelayaran tersebut akan melalui Pulau Dayang Bunting ,Pulau Beras Basah dan Pulau Singa Besar .Aktiviti yang menarik semasa island hopping ini ialah melihat burung -burung helang terbang berdekatan dengan kita untuk makan makanan yang di berikan oleh pemandu-pemandu bot pelancong tersebut .

ISLAND HOPPING ni ade 3 aktiviti..bayaran sebanyak RM25 seorang..

  1. Tasik Dayang Bunting Langkawi
Tasik Dayang Bunting terletak disebelah selatan Pulau Langkawi ,dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau ,merupakan tasik yang terbesar di kepulauan Langkawi .Deretan bukit dan gunung di sekeliling tasik tersebut kelihatan seolah-olah seperti tubuh seorang wanita hamil yang sedang berbaring.Tasik dan pulau ini mendapat nama dari kisah dongeng masa lalu .Lagenda bermula dengan percintaan puteri kayangan yang mengahwini putera bumi .Anak sulung puteri tersebut mati selepas di lahirkan .Maka dengan rasa sedih beliau telah mengebumikan mayat anaknya di tasik tersebut .Sebelum pulang kekayangan ,beliau berdoa mulai dari saat itu ,setiap wanita yang tidak mempunyai anak akan dikurniakan anak sekiranya mandi di tasik itu .


1stly kene naik bot untuk ke pulau2 yg cantik ni..


Tu dia, abg driver kami..muke siyes je kan..tapi baik..


hah..nampak x bentuk pulau tu mcm org mengandong


sudah sampei, kami diberi mase sejam untuk mandi kat tasik dayang buting..kom kite jalan menaiki & menuruni tangga..



mari naik tangge semua..



To Dayang Bunting


naik lagi..dan lagi..dan lagi..


yay..dah sampai tasik DAYANG BUNTING..ayah & darwisy dah bersiap nak terjun..yeehaaa..



darwisy x menyabo nak mandi..x sempat nak pakai swimming suit


santai time..dpt cecahkan kaki jadila..ibu x dapek nak mandi..huahua..

hangat bercintan ♥


santai di pelantar

nak naik ke jeti dah


2. Eagle Feeding


Kami dibawa merentasi lautan..ceh..ceh..selama 20 minit untuk ke pulau yg mane byknye burung2 helang..
burung helang sgt sinonim dgn LANGKAWI..disitu pemandu bot akn mencampakkan perut ayam ke dalam laut dan serta merta helang menangkap makanan tersebut..Free of charge..



eagle nye x berape nmpak..almaklumlar camera bukan yg DSLR punye..


hasil carian google..

10 minit bagi mkn kat helang2 ni kami dibawa pulak ke pulau beras basah..namenye pelik kan..


3. PULAU BERAS BASAH, LANGKAWI

Pantainye cantik sgt2..namepun pelik..
puas ku korek pade tour guide, kenape namenye sungguh special..tapi jawapannye x dpt jugak..tggu ku nak korek buku sejarah langkawi jap katenye..hehehhe..
hanye 1 jam diberikan untuk mandi-manda..lagi sekali hanya yg mandi hanyela hubby dan my bucuk darwisy jer..


owhh..pemandangan nye sungguh memukau mate sape yg melihat..




shaye diatas ke ditepi bot..


si ibu memerhati gerak geri si anak



darwisy kesejukan kene angin bayu laut beras basah


si ayah & si anak bermain pasir-pasiran


D.A.R.W.I.S.Y

hABESSSS dah...

Aktiviti ISLAND HOPPING ni hanyalah 1/2 hari saje..so x rugi anda mengikut aktiviti ini..
best pun memg best..berbaloi2..hehehe


p/s : tggu entry sambungan untuk hari ke-2 ye..






6 kata-kata manis:

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

terbaekkk sehh

Kamsiah said...

darui jeti ke tasik tu yg penat naik tangga tu...

♥ nana i am ♥ said...

kak sha~ actually nana dah bace semua entry kak sha pegi langkawi ni :) tapi tak nyepat nak comment je..hehehe~ nana geram tengok awisy mandi tak pakai baju tuh.HAHAHA.

L.e.e.z.a said...

hahah~ pasni ni awisy bunting ;p

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

kak kam : tu la psl, naik turun tangge..hehe..nasib sblum tu dh byk jlan xdela lenguh sgt naik tangge..hehe

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

nana,liza : bogel seksi tuh..hehe..tula mostly yg mndi kt ctu seme lelaki..jgn depa2 yg pregnant udah..haha