Mempollow

05 August 2011

Sesi Pindah Rumah (Part 2)



Assalamualaikum..


Berjumpa kita hari ni, kalo ade sesapa yg bace kat sini ini adalah sambungannyer..

*************************************************************************************

Malamnye, selepas buka puasa+solat maghrib, bergerak ke rumah baru untuk sesi mencuci rumah..bermula la sesi pemanasan badan dengan menaiki tangga ke tingkat 4 nok..hah hambek lenguh kaki..masuk2 jer xtau nak buat ape dulu, semenye kotor+bersepah..okey keje sudah dibahagikan(sendiri2 jer) suami cuci 2 toilet, my MIL n my SIL sapu & mop lantai ruang tamu & 3 bilik, ai bahagian dapur dan balkoni dapur..ape lagi jumpe air ko..habes banjir rumah..nasib la lubang air xde yg tersumbat..okeh dpt buat itu jer..darwisy pulak x berapa sihat, terpaksa bawak jugak..then balik jam 11malam..balik rumah rehat....mmg letih..


Lantai dapur yg dibanjiri sabun

Tuan rumah asik dengan air..


My MIL menggonyoh lantai



Hari ke-2 (Selasa), suami menguruskan penukaran nama & bayaran cagaran api kat TNB, alhamdulillah penjual tak potong api & air..suami la yg banyak kesana kemari menguruskan perihal rumah ni..thanks so much sayang..malam pulak seperti malam sebelumnye ke sane lagi untuk sesi menyambung mencuci rumah..darwisy dah demam+batuk+selesema..asik nak bergendong.. walaupun demam2 die masih aktif lagi..bolehla ibu menyambung cuci..suami n ai cuci kabinet dapur, majoriti suami yg banyak cuci ai tolong skit2 jer..my MIL pulak sapu n mop lantai balkoni depan, my SIL lap tingkap2 bilik & sliding door..sampai berkilat ko..hehehe..many2 thanks ye cik darah manis... tgh2 syok menyental kabinet, darwisy pulak meragam nak baring kat peha ibu..dpt la ibu rehat sekejap(eh sekejap ker..hehehehe) sambung mencuci semula..pintu dapur habes kucuci..mar2 tepi2 dinding kusental..done berkilat..puas hati..siap sikit untuk hari ke-3 ni..keesokan hari sambung lagi...


berkilat dinding dapur tu..



My MIL mengemop entah yg keberapa kali..mekasih mak


tgguuu untuk part (3) plak ye..


p/s : buka puasa ape hari ni?








6 kata-kata manis:

oshin-jamel said...

bestnye pndah umah baru...tym part bsh pom best gak..dpt kua peluh n men air..hehehehe!!bile nk duk umah sendirik nie..kekekke~~brangan kuat!!hehe!

Farah Shamsudin said...

bestkan bila semua orang pn ambil bahagiann.. makin reat kasih sayang tu.. memang penat dear cuci rumah.. farah pn sampai rasa nak patah pinggang.. hehehe..

Mama Likha said...

alhamdulillah.. dh dpt kunci, dh mula berkemas dan dh dpt rumah baru !

penat kan? tang mencuci tu tmbh2 rumah yg ditinggalkan bersepah.tkpe ct, slow2 sabar.... aher nti puas hati tgk hasil...


besar jgk rumah tu, siap dh ada kitchen kabinet. oklah tu kan..? tkyh pk2 nk beli kabinet daput ke apa....


angkat brg pulak bila? nti update yer :)


slmt berpuasa... semoga darwisy cpt sembuh.., darwisy demam nk naik rumah baru yerr :)

Ibu Darwisy said...

oshin, insyaALLAH ade rezeki nnti boleh pindah rumah sendiri..pe lagi carikla teman baru..erkkk

Ibu Darwisy said...

farah, mmg penat lagi2 kite x berape sihat mase tu..

Ibu Darwisy said...

ztee, alhamdulillah..akhirnye yg dinanti2kan..termakbul jugek..xde besar mane ztee, sebb ni belum masuk brg lagi..bile dah masuk x berape nak luas..heheehe..kitchen cabinet mmg dah ade, tapi patern lame la..