Mempollow

14 January 2012

Ayam Bakar Blackpepper

Assalamualaikum..


Cepatnya masa berlalu, hari ni sudah hari sabtu minggu ke-2..bersiaran dari opis yg kosong ditemani anak bujang tersayang..pagi² lagi dah bangun tgk cite upin ipin sementara ayah bersiap ke tmpt kerja..ibu masih membongkang..tggu turn nak bgun gi kerja..

Dgr si bujang mengejut si ibu bangun..dah x gelap katenyer..alahai anak..bangun² mandikan darwisy, dah siapkan upahkan susu sebotol..ibu pulak bersiap..okey let go to the opis ibu..alahai kemain suke nak ke tmpt kerja ibu ye nak.. sarapan kan seketul donat coklat, ibu makan nasi lemak sambal telur puyuh..die pon ngaco.. sy 1 suap, die 2 suap..nasib sambal x menyelimuti nasi tu..kalo dak x merasa ler nak oiii... siap sarapan, buat kerja skit..borak²..BW blog kawan²..tibe mase sy punye entry pulak....

Kali ni resepi ni sy ambil sy blog mane ntah, dah lupe tapi majoriti resepi semua sama dan sy ade jugak olah² sebb bahan ys digunakan x same dgn bahan yg sy ade..okeyh jom kite intai resepi yer..




Actually nak buat ayam golek sekor, memandang kan oven sy ni kecik n xde besi penggolek tu, sy batalkan niat menggolek then suh pakcik kedai tu potong ayam 4 bahagian jer..


Resepi : Ayam Bakar Blackpaper

Bahan-bahan :

1 ekor ayam ( potong 4 bahagian )

*** bahan untuk perap ayam
  • 4 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu sos tiram+kicap pekat n lada hitam biji.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar mix herbs
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan.
  • Sedikit mentega
Bahan hiasan : Salad kampung, tomato, timun jepun
Cara-cara :
  1. Campur kesemua bahan perap dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan ayam dangan bahan tadi
  3. Perap selama 2 jam atau lebih, better semalaman
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
Saya hidangkan bersama dgn nasi keju mase birthday surprise hubby saya..






4 kata-kata manis:

Azhafizah[フィザ] said...

kalau dapat merasa lagi sedap ni ^_^

Mama Adam said...

Sokong! Dpt merasa, alangkah sedap dan bertuahnya!

Ibu Darwisy said...

hehehe..meh ler dtg rumah tapi kene inform awal tau..sebb ayam ni nak kene perap lame...baru kawww

Mak Lagenda said...

Wow...mengiurkan!!