Mempollow

31 January 2012

Ikan Bilis Tumis Sambal Tempoyak

Assalamualikum..


Nite all, ni last entry tuk malam ni.. cewah mcm byk beno entry ko yer ct hehehe..cite vanilla coklat pun dah habes..so sweet la both of u (zara & aiman) ceh ceh senyum2 tengok sambil menjeling cik abe, cehh die pun tersenyum2 gak tgk..gedikkkk.. skrg ni cerita ceriti semenye syok2 belaka..jap g kul 10.30 plak cerita pelangi kasih...alahai sempat ke den nak tggu cite ni..hadehhh mato silalah ekau tahan yooo..


Okey, berbalik pada resepi sy mase berbuka puasa tadi..just buat simple dish jer.. ikan goreng berempah kari, sayur buncis bertelor n special menu yg mmg menambat perut tekak den.. tuh name resepi kat atas.. memang meletop rasenye.. lagi2 pas musim dorian ni, banyak beno stok tempoyak dalam peti ais.. okey, jom kite intai resepi..



Bile semalam try gugel mmg banyak yg dh buat..sy ambik dr kak nor @ secubit garam..mintak izin copy paste yer kak nor tapi sy derhaka skit resepi ni..hehehe


  • 1 genggam ikan bilis digoreng dahulu
  • *10-15 biji cili padi
  • *0.5cm kunyit hidup
  • Sebatang serai dititik ** sy x letak **
  • Sehelai daun kunyit dihiris ** sy x letak **
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Sedikit garam
  • Tempoyak secukupnya (suka ati nak boh baper byk)

  • Tumbuk lumat kunyit hidup, di ikuti dgn cili padi, cili tu tak berapa lumat pun tak per
  • Panaskan sedikit minyak dlm kuali, kemudian tumiskan bhn2 tumbuk, masakkan sedikit cili, org2 tua kata matikan cili.
  • Kemudian masukkan tempoyak, daun kunyit hiris dan serai. Kacau. Taburkan garam, kena igt sket kwn2, kekadang ikan bilis dah masin, so agak2 ler ek.
  • Selepas 3 minit, agak2 bau semua dah naik, barulah masukkan ikan bilis. Gaulkan, tutup api. Boleh ler di hidang.
  • Kalo tempoyak tu agak2 tak masam, masa menumis tadi boleh ler ditambahkan asam keping, barang sekeping dua ya.



5 kata-kata manis:

Nurfaizah M Nor said...

hahhh dah lama nak cari resepi sambal tempoyak yg cenggini... slalu buat yg stail org nogori tu je! thanks yang share resepi....lebiu

Azhafizah[フィザ] said...

nampak menyelerakan..tapi fiza tak makan durian dan automatik xmkn tempoyak..hihi..but still looks nyummy!

Ibu Darwisy said...

kak iza : stail nogori camane? kasik skit resepi..hehehehe

Ibu Darwisy said...

fizah : lugi wooo x makan duyan..erkk akk pun baru jer makan durian ni..hehehehe

Mak Lagenda said...

Sambal tumis tempoyak gini la peberet mak!! Klu ada lauk nih, tak payah makan dgn lauk lain dah!

Uikss..terus rasa lapo la plak