Mempollow

28 May 2012

Kuih " BUAH MELAKA"

Assalamualaikum..


Hehehe.. 2 hari cuti x kemana².. semalam tgh duk sebuk berpung pang pung pang kat dapur, darwisy dok heret majalah saji bulan may 2012.. tunjuk n suh ibu buat kuih ni.. hehehe..ni mesti bapak die punye kerja.. bapak yg nak mkn disuruhnyer anak tunjuk kat ibu, makan tengahari pun dah lewat dekat kul 3pm sebb pagi tu dh heavy breakfast nasi goreng perencah manggi.. majalah saji tu duk terperuk jer dlm almari..1 menu pun x terbuat..hahaha dasar malas betul nak membaking skrg ni..entah bile la seru nak membaking datang..



 


okey, jom kite selongkar majalah saji ni..alah senang jer buat kuih ni..dulu mase bulan posa suke sgt buat kuih ni..eh yer ke selalu.. rase yg selalu tu beli jer kot..muahahaha..terukk kannn..

BUAH MELAKA

Sumber : Majalah SAJI keluaran May 2012

Bahan-bahan :-
1 peket tepung pulut
1 biji gula melaka - ade yg panggil gula kabung ( dipotong kecil²)
1 biji kelapa parut - yg putih sahaja
sedikit pewarna hijau
sedikit pes pandan
garam
air

Cara-cara :-
1) Masukkan tepung pulut kedlm bekas besar,
2) Masukkan pewarna hijau, pes pandan, garam kedlm air & kacau rata
3) Masukkan air sedikit demi sedikit ke dlm tepung pulut tadi, kacau hingga menjadi doh
4) Ambil sedikit adunan, leperkan dan letakkan sedikit gula melaka ditengah² dan bulatkan kecil²
5) Ulang buat sehingga doh habis. 
6) Di dalam periuk panaskan air hingga mendidih, masukkan bulat² kecil yg digentel tadi, biarkan seketika sehingga biji² tadi timbul ke atas, kalo nak tau kuih tu dah masak dia akn timbul sendiri, jgn gatai duk kacau² yer..
7) Bile dah timbul, tos dan gelekkan ke dlm kelapa parut.. ( mase duk gelek baru teringat nak kukus kelapa tu, sebb teringat MIL kukus kelapa parut tu, katenye kelapa tu x basi nnti)


** penting ni tau, gentelan kuih ini dibantu oleh org yg mengidam iaitu somi sy a.k.a ayah darwisy..hehehe


tengok gentelan kuih ni..besorkan..hihi.. boleh masuk masterchef ni..








5 kata-kata manis:

Mrs Lurve said...

yeah..kuih peberet nie

ummiakid-lily said...

dah lama tak makan buah melaka aka onde²...selalu buat bolan pose jer...

oshin-jamel said...

sedappnye......sokmo oshin beli aje..kekeke....nyum2...

leeza said...

ngah makan ni, abis percik kat tudung ;p besau nak telan sebiji ;p hahaha~

Ibu Darwisy said...

mrs lurve : my feberet kuih to

kak lily : hehehe, kalo bulan puasa kuih ni very pofular, ni la husband suh buat, mengidam katenye

oshin : hehehe, next time buat pulak eh

liza : erkk ade lagi ker? abg kamu yg gentel besor² mcm tu..heheeh