Mempollow

28 April 2011

Sharing is Caring

Assalamualaikum..

Tak salah saya nak berkongsi dengan anda semua..bermula lah satu cerita, seorang kawan menge'TAG' saya kat notes facebook beliau..alangkah terkejutnye saye..









SUMBER : INTAN JALIAH

Since ada isu halal haram STARBUCKS, I just nak share experience dan info tentang food court IKEA. Sedap kan makanan kat sana? I paling suka daim cake dia.

BUT, ada sekali tu pergi sana, I dok carik logo halal JAKIM, but I found none. Memang masa tu tak puas hati sangat-sangat. Memang ramai melayu muslim lepak makan kat situ, tapi for me itu tak menjamin makanan tu semua halal. So, lepas tu kensel makan kat food court diorang.

Esoknya, I tak puas hati, I call JAKIM. They CONFIRMED that Ikea tak pernah apply for sijil halal. I cek jugak dengan jabatan agama Islam negeri sbb food court under dorang, tapi dorang pun cakap yang sama.

So, tak puas hati punya pasal, I call IKEA sendiri and the passed me to the F&B manager, a chinese guy. Mula2 dorang memang cam tak selesa sangat bila I tanya pasal halal status and keep passing line. Last2 I dapat jugak cakap dengan that F&B manager. Dia pun memang ngaku yang IKEA tak apply for halal cert but he convinced me that they provide only halal food. I persoalkan semula, hal ini sangat penting utk muslim, and if mereka so sure yang they provide halal food, kenapa refuse untuk apply for halal cert? But then, that F&B manager tak tau nak cakap apa. Dia cuma cakap dia akan cek balik dengan upper management and will call me back for the answer. But since then, haram tak dapat satu call pun dari that guy. So, sejak hari tu ku memang tak makan lagi dah kat food court IKEA. Sekarang punya status wallahu'alam, ku tak tau.

*mencari yang halal itu fardhu bagi muslim. Dan antara halal dan haram, itulah syubhah yang perlu dijauhi.



nota xde kaki : mmg selalu pegi IKEA tapi x terase pun nak makan kat sane..wallahu'alam

12 kata-kata manis:

RashAtie said...

mmg dah tak makan situ lepas isu meatball dia yg tak halal dulu...ingat lagik, siap masuk berita n paper yg dorg samak satu dapur sambil dipantau jakim....

skg ni tatau le, wallahualam, tapi cuma xtra careful...tak nak dah makan situ...apa yg kita makan, jadik darah daging....

kakchik@ella said...

sbnrnya kan, dlm sibuk org memuji mitbol dia sedap, prcaya tak yg kc tak penah cuba lgsung.

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@RashAtie
tu la, mintak2 dijauhkan la nafsu nak mkn kat stu..skrg ni terus syp takde berita..kenape ye..psl ni je mule la tutup mate sebelah..

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@kakchik@ella
huwa..huwa..kite pun same gak kak chik..tapi tu la IKEA ni kan tmpt tops mesti dah penat2 soping, mesti nak mkn..ape lagi singgah je ler..dekat lak tu..sebelum eskelatoe turun lagi tu..ahaks

L.e.e.z.a said...

alamak! dah la suke mkn situ =( huuhuhuhu~

Ummiakid @ lily said...

kita tak pernah makan kat situ even pernah ke IKEA. Zaman skg ni terasa mcm everything x selamat dh...mcm JAKIM tak buat korje pun ada...jap halal...jap tidak. Mcm isu minyak sapi QBB...kata x halal..now jakim kata halal pulak...conpius den mak oiii...

Izan Ishak said...

selama ni selalu je baca orang makan2 kat ikea. ye katanya meetballnya sedap. hmmm...mujur saya dok kat johor. blm pernah sampai ikea lagi.

ain roxmum said...

byk2 kali ke ikea, sekali jer mkn kt food court ikea...

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@L.e.e.z.a
ateh, pasni jgn mkn dah kat situ..huhuhu

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@Ummiakid @ lily
ohh..yg psl minyak sapi tu ek..ntah kan..sepaptutnye check la dulu baru keluarkan statement..lau dah sah HALAL @ TAK HALAL..baru la publish..ni membuatkan kte2 semua was-was..

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@Izan Ishak
Kak izan, saye pun mmg x penah mkn kat ctu walaupun kesana..

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

@ain roxmum
ain a.k.a mama rox, nasib la kwn sudi memberitahu kite..cepat bgtau kat membe2 lain..