Mempollow

03 November 2011

Pandan Slice Cheese Cake

Assalamualaikum...


Towel..towel..pls, sy kebasahan ni..baru balik dr makan tgh hari..tgh² syok hirup sup ayam panas hujan turun membasahi bumi..lebat sgt sampai boleh banjir tmpt kami makan tu..almaklum lar mkn bwh pokok jer..nasib bro tu dah siap payung besar lagi..adehh betrapa kat situ sejam lebih..sebb parking kete jauh benar dr gerai tu..muahahahahha...


Sila abaikan jari yg x cantek tu..muahahha



Aduh..dah start melalut aku ni..k la, actually nak tunjuk kek yg sy buat malam tadi..si suami ni kureng suke kek coklat, so kene la buatkan die kek, pandan antara perisa yg die suke.. ambik resepi mmg dari isnin ri tu, tapi nak buatnyer tu ade jer halangan..hehehe..at last dapat jugak ku membaking malam tadi.. resepi ni sy ambil dari KAK CT.. jom kite tgk resepinyer yg simple dimple ni.. mintak izin copy paste yer kak ct..macehh



Pandan Slice Cheese Cake
Resipi: Hana
Sumber : Dari Dapur CT

Bahan-bahan:
4 - 5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M (CT guna telor gred B)
Beberapa titik esen vanila
Sesudu kecil perisa pandan@pandan emulco
Pewarna hijau

Cara-cara:
1. Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
2. Kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa. * hana masukkan sesudu kecil perisa pandan dan pewarna hijau. kacau.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan.
7. Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit dan turunkan suhu 140 C selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

kejadiannye x berap cantik, tapi rasenye mmg superbbb..


Okey, selamat mencuba guys.. :)



8 kata-kata manis:

L.e.e.z.a said...

yaaaaaa! itu die yg sy nanti2 kan, sudah hantar ke rumah saya sehiris 2?? =D xsaba mau rasa!!

♥ nana i am ♥ said...

yummmmyyyyyyyssssss~!
nak nak nak nak nak nak nak nak =)

Ibu Darwisy said...

ateh : sudah kuanta pagi tadi dgn masak lomak minang ayam..hehehehe
nana : nak ye, meh dtg umah

Tina Othman said...

nyum nyum bak sikit

♥ nana i am ♥ said...

nana datang malam ni dengan mak teh awisy ekk? :D

Ibu Darwisy said...

kak tina, akk nyer pun ape kurang..presentation pon menarik..kepidup
nana : betul ke? kalo nak dtg gitau awal² yer..

Azhafizah[フィザ] said...

dah tahu dah..mesti sedap..pertama kali mesti tak berape jadi rupenyer tapi mesti rase sedap..kann

Ibu Darwisy said...

fizah..hehehhe..bia rupe x cantik..tapi sodap kannnn