Mempollow

10 November 2011

Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis

Assalamualaikum..


Morning u ols, hari ni dah hari khamis..last day keje..esok sampai ahad cuti..ade majlis kahwin adik ipar.. 11/11/11 cantik date ni.. so maybe selama 3 hari blog sy akn bercuti eleh sebelum ni berape hari x de entry x kesah pun.. hahaha..ade mase sy update yer.. k la, kalo u ols meleleh air liur meh sy kasi resepi ni..sy ambik resepi ni kat blog kak hasue.. mmg meleleh air liur tgk ayam kak hasue ni..mintak izin copy paste ye kak..


Ayam yg siap dimekap sebelum dibakar
Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia ( agak-agak je)
• 2 biji bawang putih
• 1/4 biji bawang besar
• 1 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula
• 1 sudu kecil kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah


Hiasan :
Carrot dipotong ikut kreativiti masing-masing
Kentang dipotong 3
*** Rebus bahan hiasan ni hingga empuk, toskan dan lumur dgn olive oil wif blacpepper
Hiasan sampingan ni sy ambik kat blog kak lily






Cara-cara
• Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
• Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)

**** sy perapkan ayam ni 1 malam, mmg rasenye sampai kedalam..

Dah siap dibakar, nmpak garing kan? tapi kat dlm lembut wooo

ni pulak bile dah dipotong..wallah..hingga menjilat jari..


Ok TATA..SEE U NEXT ENTRY

12 kata-kata manis:

PinKy MoMMa said...

nape korang rajin sangat ni wuwuwu..meh serap skit mood rajin masak sedap sedap camni dalam diri ni ;p

Ibu Darwisy said...

hehehe diya..fuh..fuh..kene ler masak yang oi..kang perut somi ngan anak flat jer..muahahahha

kakchik@ella said...

Fullamak ct. KC bab-bab bakar membakar ni kureng sikit. bak cini cikit. Hihi.

Mummy Irish@honey said...

brpppppp..tgk gmbr dh kenyang..hahahhaha..

oshin-jamel said...

sedapppnyeeeeee!!!!!

Tina Othman said...

lamanya nak kena bakar, hujung minggu boleh lah try, ari biasa tak sempat nak bakar lelama mcm tu

bak sini sikit ayam tu, ibu mengandungi lelemak ni tingin haha

Ibu Darwisy said...

KC : hehehe..kite pun br start suke bakar..sebb baru beli oven..hehehhe

Ibu Darwisy said...

mummy irish : alhamdulillah, nasib kenyang kalo lapar tadi mane nak bg sebb dah abes..hihihi

Ibu Darwisy said...

kak tina : a'ah lame kak, sebb ayam kan isi tebal..akk perap sabtu, ahad dah boleh bakar..mmg mabeles

Ibu Darwisy said...

oshin : sedap tapi dah habes la yang..

Azhafizah[フィザ] said...

terlampau sedap ni kak..nyum nyum..btw,akak balek mane?

Run Away said...

wah..sedap nyer...;d../salam kenal dari segmen lulu...;d