Mempollow

26 December 2011

Ohhh..ku memang gile cekelat ;)

Assalamualaikum..


Salam lewat malam buat pembaca2 belog ku sekalian.. chewah ko perasan hot2 jew yer... hihihi, nak tido mate ni masih x mengantuk.. padahal esok keje, kene bgn awal.. sambil2 melayan mata yg xmo tido ni..ku nak hapdate skit kat belog ni ha..buat tatapan aku mase2 depan yg aku ni suke lupe resepi memasak..kihkihkih


Sekarang ni rajin pi sekodeng belog2 masakan chef yg terel2 antaranye kak azlita, CMG a.k.a DTS, blog K1 & etc.. tapi dorang seme kretip2 belaka..kite buat mane yg mampu je ye.. okey kali ni kek cekelat lagi ku buat, entah x jemu nak tambah lelemak ni kat badan makan kek cekelat ni tau..

kali ni sy jumpe belog yg menarik n 1st time baru jejak blog kak ida ni, nampak cantik jer kejadiannyer..sy punye simple dimple jer..almaklum la baru belajar..hihihi..mohon sy copy resepi yer kak ida.. sy just buat dlm loyang bulat jer n ade lebihan adunan tu sy buat dlm acuan apam puteri ayu.. 1st time baru pakai acuan ni..kak lily yg belikan..maceh kak lily..



Sumber : K'Ina ( Inahar's Cooking Time ) resepi asal alongroz ( MyR )

  • 100 gm serbuk koko*
  • 1 tin susu cair*
  • 220 ml minyak sayuran*
  • 200 ml susu pekat*
  • 4 biji telur...pukul hingga berbuih dengan mixer
  • 230 gm gula kastor*
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sd teh bic soda
  • 1 sd teh baking powder

cara-cara:
  • campur semua bahan bertanda * dan masak dgn api perlahan sehingga licin.Tak payah sampai menggelegak
  • satukan dengan telur yg telah dipukul tadi.
  • Gaulkan bahan2 kering ( ayak bersama ) dan campurkan sedikit2 ke dalam bahan di atas kacau sehingga sebati
  • Masukkan ke dalam tin/loyang yg dilapik @ disapu minyak
  • Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air menggelegak sebelum dikukus
  • Bakar secara waterbath pun boleh ( iaitu dgn meletakkan loyang adunan kek ke dlm satu lagi loyang besar yg diletak air panas lebih kurang separuh loyang adunan ) 180 C selama 50-60 minit
  • Sejukkan dahulu sebelum dihias dgn aising/ganache
Ida sapu ganache seperti di bawah... ( sy just hiaskan ganache dengan badam )
Chocolate Ganache:
  • 200 gm coklat masakan
  • 100 mls whip.cream
  • 80 mls susu segar
  • 3/4 sd besar butter
Cara-cara :

  • Panaskan dahulu susu & whip.cream secara double boiler
  • Apabila agak2 sudah panas, masukkan coklat....kacau sehingga cair,baru masukkan butter kacau dan tutup api.
  • Tunggu adunan coklat agak pekat sedikit baru disapu pada kek.
White chocolate ganache:
  • 60 gm white chocolate
  • 30 mls whip.cream
Cara-cara:...sama cam kat atas
Tambahan : Strawberry dip dgn coklat sebagai hiasan & apa2 cookies


Siang tadi buatkan untuk makcik dan kakak ku sorang sebijik untuk santapan dorang..





9 kata-kata manis:

Azhafizah[フィザ] said...

terliur jap =_='

oshin-jamel said...

nyum...nyumm...sedappppnye

♥ nana i am ♥ said...

the best chocolate cake ever from kak sha :) TQ somuch kak sha!muah muah!

Shiela Firdaus said...

bak sketttt!

Ibu Darwisy said...

fizah : lap air liur tu cepat

oshin : ternyata sedap

nana : blushing..

kak sha : dah abes dah..

kakchik@ella said...

uishhh .. sedapnya. KC nak order lah.

Mama Likha said...

tedapppnyer.. meleleh siap tu !

Ibu Darwisy said...

KC : nak order? sy buat tuk mkn sendiri..nak jual x pandai kira la KC..hehehehe

ztee : opkos tedapppp..mmg kasi leleh

Ummiakid @ lily said...

Fuyooooo....gulp nengok cekelat tu meleleh...terasa melting dlm molut sesambil pejam mata...(berangan rupenya)...
nampak very the gojes dan sedappp ct...