Mempollow

27 October 2011

Try..Testing..Cuba

Assalamualaikum..


Semalam cuti deepavali sy dirumah saje..keluar pun ke kedai bakery BAGUS kat kota damansara..al-kisahnyer eksited benor nak mengetest oben x berape jenama tu yg bru sy beli last week.. nak nampakkan bende tuk jadi kenangan main kutu neh..duit belom dapat dah ku sambor dulu..hihihi..xpekan sementara tgh ade promosi cepat2 sambor sebelum abes stok.. :)



Belek punye belek, search punye search..jumpe kek yg menawan kalbu ni..mmg cantik kek madihaa ni..tapi kek ku x serupa ini..huwarghhhhh..ni sebb loyang yg ku gunekan terlampau kecik..pastu plak wat 1 adunan, sepatutnye kene wat 1/2 adunan jer..xpe..pasni boleh cube lagi..bak kate kak lily try n error biase la tu..belajar dr kesilapan..hehehe..



Ni ler rupe kek ku yg x menjadik tu..xde seni betul tangan ni..haipp xmo leleh air liur tau..kasi lap itu air liur..heheehe...walaupun rupa mu x cantik..tapi rasamu membuat kg ku bertambah.. ;)
Jom kite intai resepi,

Marble Cheese Brownies
Chef : Ibu darwisy

Bahan Choc. Cake
250gm Butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kator (kite kurangkan ke 1 cawan sajo)
½ cwn susu cair
1½ cwn tepung gandum
1 sdt Baking powder
1 sdt Soda bikabonat
1 sdt esen vanilla

Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor ( kite kurangkan ke 1/2 cawan sajo)
1 biji telur - gred B
2 sudu kecil tepong jagung (yang ni kite x letak)





Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati.
4- Masukkan susu cair > kacau lagi...
5- Masukkan tepung, BP & SB (kite ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven 175 darjah celcius
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn baking paper (biarkan terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuhan coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah

Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masukkan gula > pukul lg hingga sebati.
> Masukkan telur & tepong jagung > pukul lagi hingga sebati

**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka..
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...(guna api atas sahaja) (sy bakar 10 minit saja..tu pun dah nmpak mcm nak hangus)
**Siap...


Hah, ni rupe kek yang telah dipotong..jgn terkejut sebb ade 2 patern..hihihi..

6 kata-kata manis:

kakchik@ella said...

Yg penting sedap!! Hihi

Mama Likha said...

nk cikitt ;p

.::Eada::. said...

k.sha knape publish mendeh nehh??ley buat ngigauu tauuuu...

Ibu Siti said...

Wahhh....kita br berangan2 nk buat..tup2 dh siap..huhuu....slalunya yg x lawa tu yg sodap....

Azhafizah[フィザ] said...

sangat terliur ni kak.cheesy!! suke sangat..adesh..

Tina Othman said...

wah bestnya, bak sikit