Mempollow

31 October 2011

Nasi Ayam Madu

Assalamualaikum


Dah lunch ke u ols? Me, lunch blog ngan FB jer ni..hihihi...cuti 2 hari dimanfaatkan dengan memasak and shopping...hehehe..sabtu ri tu ade buat kuih karipap untuk kenduri penanggah tapi gambo x sempat snap..habes licin selicin² nyer..hehehehe..nasib laku..hajat dihati sebenar nak buat kuih apam puteri ayu tapi pi carik mould kat BAGUS, xdek stok pulak..at last beli acuan karipap ngan roller tu..adehh nak kene gak carik mould tu..nk buat tuk puaskan hati..sebb kuih feberet tuh..selalu beli kekdg kelapanye dah bau tengik..mmg kasi hampas jer...

pic ihsan dr pak gugle..

aihh..blog ni dah jadi blog masakan ker? ishh..tak² just masak tuk keluarga kecik kami jer..xde niat pon nak saing ngan blogger² yg terkenal...hak..hak..over yer aku.. jgn muntah ijo tau..huwarghh..huwarghhh...huwarghhh..


Ahad pulak, somi kene keje..ala ape la nak msk ni..dah kat dlm fridge ade ayam, salad, timun..wah² dah terbau² nasi minyak ayam ni..cargas ke dapor singsing kain lengan baju..darwisy main yer..ibu nak masak..jom kite tgk resepi jom.. resepi ni main campak² jer..



Memule kite wat air rebusan ayam untuk kuah sup & air untuk masak nasi ayam :
Bahan dan cara² :
2 ulas bawang putih **
sedikit halia **
Bahan yang bertanda ** ditumbuk halus, panaskan air masukkan bahan yg ditumbuk tadi hingga menggelegak, then masukkan ayam tadi selama 20 minit sahaja..angkat ayam tadi dan toskan..


Untuk Nasi
Bahan² :
3 cup kecil beras siam
2 ulas bawang kecil **
sedikit halia **
sebatang kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar butter @ planta ( sy gunakan butter )
secubit bunga cengkih ( sy x letak sebb xde stok)
air rebusan ayam tadi

Cara² :
Basuh beras dan tos kan, bahan yg bertanda ** ditumbuk halus.. tumis butter hingga cair, masukkan bahan yg ditumbuk tadi dgn kayu manis, buah pelaga, bunga lawang hingga naik bau..didalam rice cooker masukkan bahan yg ditumis tadi, masukkan air rebusan dna beras..tanak hingga masak..

persoalannye, nape nasi sy x kaler kuning mcm yg kat restoran² tu..sape leh jawab nnti komen yer..


Untuk Ayam Madu

Bahan² :

Ayam dipotong beberapa bahagian
Bawang kecil **
Bawang putih **
Halia
Kicap
Madu
p/s : bahan² ni ikut kepada kuantiti ayam yer..kalo ayam banyak..banyak skit bahan perap tu..

Cara² :

Tumbuk bahan² semua kecuali kicap & madu.. gaulkan ayam yg direbus tadi then masukkan kicap dan madu.. perap selama 30 minit @ lebih..
dah cukup masa perap, goreng @ bakarkan ayam tu, sy gorengkan secara deep fry hingga masak..

tips : madu tu untuk kilatkan ayam..

Ayam madu dihias cantik dgn daun salad & timun.. :)

Selalunye kalau makan nasi ayam ni mesti ade cili kicap dangan cili sambal..baru la meleleh..


Cili Kicap

Bahan² :
15 biji cili api burung
2 ulas bawang putih
kicap secukupnye

Cara² :
Tumbuk cili api dan bwg putih sehingga lumat, masukkan ke dlm periuk kecil..masukkan kicap dan sedikit air rebusan ayam tadi..masak hingga mendidih.
p/s : sy ikut cara mil sy dengan memasak cili kicap ni agar tahan lama & tidak sakit perut.



Sambal Cili Merah

Bahan² :
3 btg cili masak merah
5 biji cili api ( ni optional sape yg nak pedas menyengat)
2 ulas bawang putih
halia
cuka
air rebusan ayam sedikit
gula

Cara² :
Blender semua bahan kecuali cuka..masak bahan yg diblender + cuka..masak hingga mendidih..



Untuk Sup :

Bahan² :
2 ulas bwg kecil
1 ulas bwg putih
lobak merah
Daun sup - diracik
Garam & perasa - secukup rasa


Cara² :
gorengkan bawang kecil & putih tu sehingga kekuningan, masukkan kedlm air rebusan ayam tadi, lobak merah masak hingga mendidih masukkan garam & perasa dan daun sup..

Sup Carrot


Siap...makan ngan daun salad, timun & tomato

8 kata-kata manis:

Tina Othman said...

macam berjanji pulak kita, ktina pun sabtu buat karipap, ahad buat nasi ayam ipoh, klu nasi ayam ipoh ada letak sos tiram, tu yg jadi mcm coklat2 tu

mould tu kat kedai plastik pun ada siti, lg murah rasanya dari Bagus

L.e.e.z.a said...

aduh! sodapnyoooo..lapoooo 0.O, mak suruh mak wat nasi ayam ye ;p

kakchik@ella said...

Kalau mood rajin melanda camtu la kan CT. Kalau virus Malas yang menyerang, jom bungkus nasik ayam 2. Hihihi.

Nurfaizah M Nor said...

darlimm, menu hr ahad kita sama da...mcm berjanji plak. meh ler gi tengok kat blog, nasi kita warne kunin tau sama sejibon mcm kat chicken rice shop....lg sedap tau!! hihihi.....kalau nak resepinya pun boleh....

Ibu Darwisy said...

kak tina, ye ker..wah2 same ler kite..tu la esok nak pi tesco nak tgk ade ke tak..

Ibu Darwisy said...

leeza : sorry x dpt nato kat no.20, jln 5 sebb ayamnye sikit..kat rumah kan ramei...kang anto skit x cukup pulak..next time yer..

Ibu Darwisy said...

kak iza : same la kite bertiga..kak iza, ct n kak iza wat menu yg same..hehehhe

Ibu Darwisy said...

KC : hehehe..kan..virus rajin terlebih skit..kalo malas harus tapau jer..