Assalamualaikum..
Ayam yg siap dimekap sebelum dibakar |
• 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia ( agak-agak je)
• 2 biji bawang putih
• 1/4 biji bawang besar
• 1 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula
• 1 sudu kecil kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 2 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah
Hiasan :
Carrot dipotong ikut kreativiti masing-masing
Kentang dipotong 3
*** Rebus bahan hiasan ni hingga empuk, toskan dan lumur dgn olive oil wif blacpepper
Hiasan sampingan ni sy ambik kat blog kak lily
Cara-cara
• Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
• Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
**** sy perapkan ayam ni 1 malam, mmg rasenye sampai kedalam..
Dah siap dibakar, nmpak garing kan? tapi kat dlm lembut wooo |
ni pulak bile dah dipotong..wallah..hingga menjilat jari.. |
Ok TATA..SEE U NEXT ENTRY
12 kata-kata manis:
nape korang rajin sangat ni wuwuwu..meh serap skit mood rajin masak sedap sedap camni dalam diri ni ;p
hehehe diya..fuh..fuh..kene ler masak yang oi..kang perut somi ngan anak flat jer..muahahahha
Fullamak ct. KC bab-bab bakar membakar ni kureng sikit. bak cini cikit. Hihi.
brpppppp..tgk gmbr dh kenyang..hahahhaha..
sedapppnyeeeeee!!!!!
lamanya nak kena bakar, hujung minggu boleh lah try, ari biasa tak sempat nak bakar lelama mcm tu
bak sini sikit ayam tu, ibu mengandungi lelemak ni tingin haha
KC : hehehe..kite pun br start suke bakar..sebb baru beli oven..hehehhe
mummy irish : alhamdulillah, nasib kenyang kalo lapar tadi mane nak bg sebb dah abes..hihihi
kak tina : a'ah lame kak, sebb ayam kan isi tebal..akk perap sabtu, ahad dah boleh bakar..mmg mabeles
oshin : sedap tapi dah habes la yang..
terlampau sedap ni kak..nyum nyum..btw,akak balek mane?
wah..sedap nyer...;d../salam kenal dari segmen lulu...;d
Post a Comment