Mempollow

11 February 2012

Bawal Sweet Sour

Assalamualaikum



Salam pagi sabtu, sudah sarapan semua? sy sudah nasi lemak dengan necsafe O panas.. alhamdulillah.. sabtu minggu ni turn kerja pulak..adehh kerja ade yg sudah selesai.. ade keje lagi menanti..sambil² kite blogwalking dulu, sampai mase nak wat entry pulak..kali ni kite share resepi yer..


Ikan Bawal, mmg feberet suami..kite ni sebagai isteri mesti nak masak masakan feberet die..tapi somi sy ni mmg x cerewet tentang makan, tapi western macam grill tu boleh terima tekak lagi,..kalo mcm pasta tu..mmg die x makan.. tu yg kureng masak pasta-pasta ni, kalo nak makan pun pegi je kedai mcm pizza hut ke domino ke, chillis ke.. tapi kalo bagi lauk kampung, mmg makan x toleh kanan kiri..lagi² lauk yg ade sambal..mmg feberet beliau..tapi tula bile masak sambal ni..kat dapor mmg la kene tonyoh selalu..huahuahua..kitchen towel tu, kalo masak sambal boleh habis setengah roll..hahahaha.


Resepi sweet sour ni sy olah sendiri, tapi bile tgk resepi rasenye mcm sama sahaja cara nk bahan²nye.. jom kite tgk resepi pulak : -


Resepi : Ibu darwisy

Bahan-bahan :
Seekor ikan bawal (disiang dan dibersihkan)
2 ulas bawang putih (diketuk)
sebiji bawang besar (dipotong bulat)
sebiji tomato ( setengah biji di potong dadu, setengah biji lagi diperah ambil jusnya)
timun jepun (dipoyong dadu)
2 sudu cili kisar
3 sudu sos cili ( thai brand life)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil gula
sedikit serbuk kunyit (untuk lumur di ikan )
sedikit garam ( lumur di ikan & sedikit untuk diletak dalam kuah)
bahan perasa jika suka
air masak sedikit
minyak untuk menggoreng ikan, dan sedikit minyak untuk masak kuah


Cara - cara :

Lumur ikan bawal dgn kunyit n garam, goreng hingga masak secara deep fry.
Angkat dah toskan minyak..
Panaskan minyak masukkan bawang putih hingga naik bau, masukkan cili kisar masak hingga garing, masukkan sos cili, gaul rata..agak² pekat masukkan sedikit air(kalau xnak pun xpe) masukkan cuka,jus tomato, gula, garam, perasa gaul rata, masukkan tomato dan timun yg dipotong dadu tadi, akhir sekali masukkan bawang hiris tadi hingga kuah masak.
Lapikkan daun salad dipinggan, letakkan ikan bawal yg digoreng tadi..apabila kuah siap siramkan kuah ke atas ikan bawal tadi..tadaaa dah siap..senang jer kan..





Boleh la dimakan dengan nasi panas²..1 lauk jer dah cukup untuk kami bertiga..wallah..

4 kata-kata manis:

Azhafizah[フィザ] said...

nyum nyum sedapnya

Asmara said...

Lapar.. Hehe.. Lama x mkn bawal msia. ;)

Ibu Darwisy said...

fizah : mmg sedap..

Ibu Darwisy said...

kak asmara : lindu yer..bile akk balik m'sia?