Mempollow

02 February 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum

Salam khamis semua, wah sekejap jer rasenye minggu ni berlalu..esok dah jumaat, hurray sabtu, ahad, isnin cuti.. thaipusam ni bg opisku hanyalah optional sajo... apekan daya, ikut jerla lawan kang tahun depan bonus kene cut..ceh awal² tahun dah pikir bonus..muahahahaha..kawan² kemane semua cuti panjang ni? mesti langkah panjang ni...

Okey, kali ni sy nak share kan salah satu kek yg simple n bahan² nye x lah sesusah mana.. kacang jer..pejam mata dah siap..bia betik siti, ko pejam mate ekkk.. hehehe..resepi ni ambik kat kak tina yg mane resepi asalnye oleh kak DJ

Dah 2 x buat kek ni..mmg sedap, tapi kalau 1 adunan tu mmg dapat kek rendah jer la.. jom kite nengok resepi yer.. mintak izin kopipes resepi yer kak tina



Sumber : kak tina

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega.
Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.
Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco.
Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

** Kita buat toping chocolate ganache n hiaskan dengan strawberry..
Senang je kan.. 20 minit dah siap adun..n 40 minit bakar..hanya 1 jam nak wat kek ni.


p/s : bengang x leh upload pic yg dh potong..haishhhh

7 kata-kata manis:

oshin-jamel said...

nyum2...sedapppnye....

Azhafizah[フィザ] said...

ternyata sedap bile tgk gambar tu..meleleh :p

Ibu Darwisy said...

oshin : dh try ke?

Ibu Darwisy said...

fizah : meleleh yerrr

Tina Othman said...

nyum

Ida,Japan said...

nyumm2.....ada lg ker, oishii ne

Ummi Alesya Sofea said...

owhhh strawberry.. :)