Mempollow

07 February 2012

Free Diapers & mengajar anak menggunakan tandas

Assalamualaikum..



Selamat bekerja pada aku yg berkerja..sighhh..selamat becuti pd yg sambut thaipusam tu (ayat jeles okeh) hehehe.. cuti 3 hari x kemana² just bersenang-lenang membesarkan badan kat rumah, pegi kenduri..makan nasi minyak wooo...lagipun semalam ayah darwisy kene keje, forward cuti ke raya aidilfitri nnti..cehh awal betul ganti... okey berbalik pd tajuk entry sy tu..niat dihati ni mmg dah lame nak training darwisy menggunakan tandas n opkos x pakai diapers..so dekat situ dah jimat duit beli pampers & bajet itu boleh diturunkan kpd adiknyer.. :) adik? ohh belum ade rezeki lagi..insyaALLAH ade berita gembira akn ku kabarkan 1 dunia..ceh ceh mcm la ramai yg bace blog ko yer CT, eh ade la kan kak ida yg duk kat jepun..hehehe..suke intai blog beliau..try kek² kak ida..sodappppp

Dulu penah ade bace 1 entry dr blog farah ni, mane tau kut² boleh guna tuk darwisy..alahai sebenarnya nak buat ni mmg perlu kene kesabaran yg tinggi, lagi² kalo parents MALAS..x jadi bende ni..sampai ke sekolah lah kene pakai pampers..nak? kalo mampu xpe, lagi 1 pampers ni kan nak lupusnye makan masa yg lame.. hehehe.

dari minggu lepas nak cube training darwisy ni, tapi x menjadi...actually dah sorok pampers ibu pulak boleh terlupa dlm beg nursery die ade sekeping pampers..die pulak heret begnyer ke sy then sy dgn bongkaknye kate, hah bukak la mane de pampers...bukak² die tunjuk sekeping pampers..aduhai mcm mane sy boleh X perasan..menangis melalak-melalak nak pakai pampers..aduhai x menjadi nak train die mase tu... itu kisah minggu lepas yg buat sy geram sgt ngan die..

So, sabtu dan ahd x jadi jugak mengajar die, menangis melalak²..aduhai kesabaran dah sampai kemuncak.. last² semalam pagi² lagi sy bangun sorok diapers die semua, check satu persatu beg darwisy nak pastikan xde pampers dalam tu.. die bangun tido layan katun sekejap..jom kite mandi.. selesai mandi :

ini perbualan kami :

ibu : darwisy, pampers habis.. hari ni darwisy x payah pakai pampers yer.. darwisy dah besar, tahun depan nak scholl kan?

darwisy : pampers abes, bagi bby yer.. a'ah darwisy nak scholl..

ibu : a'ah bagi baby..sian bby xde pampers..

darwisy dgn x puas hati sambil menagis masuk ke bilik carik pampers, mmg xde .. tarik jugak beg, bukak stil jugak xde pampers..dah siap pakaikan darwisy bedak..pakaikan seluar, dipegang²nye bebird die, agaknye geli sebb terkene seluar tu.. merengek-merengek x berenti².. sy masih sabar..kuatkan kesabaran kali ni..nmpak die ok..layan die main²..

Lepas mandi bagi darwisy sarapan, minum susu.. tapi ade jugak die pegg² bebirdnyer..mungkin geli tu masih ada..next time nak kene belikan spender..hari tu carik spender ultraman, mane ade..sape penah nmpak pls tell me okey..

every 30 minit - 1 jam sy akan tanye darwisy, nak pegi toilet x? nak kencing x @ nak u'uk x? then 1st time die x sempat ckp dah keciciran dgn air kencing.. xpe darwisy mula nak belajar..mula la episod ibu mengemop lantai..siang² lagi ibu dah lipat karpet..hehehehe..2nd time darwisy cepat ² lari masuk toilet, tapi x sempat bukak seluar kebetulan ibu didapur..nasib sempat dlm toilet..so ibu xde la kene mop lantai..hihihi.. 3rd time darwisy sempat ckp ngan ibu nak kencing, cepat² ibu berlari bwk darwisy masuk toilet n berjaya kencing dalm mangkuk tandas.. syabas darwisy n 1st time jugak darwisy berjaya u'uk dalam tandas..alhamdulillah..semalam darwisy sungguh membanggakan ibu..walaupun banyak kali die nak ke toilet, katenye nak kencing tapi bile dah masuk xnak pulak..rasenye nak main air je kot.. hehehe..sampai la ayah balik keje jam 4 ptg ayah pulak ambik alih tugas jaga tepi tandas..hahahaha..bile dah gitu darwisy asik la nak ke tandas sajo..kekdg betul nak kencing kekdg main jer lebih.. alahai ibu n ayah mmg sabar tahap maksimum..huhuhu


So, ibu n ayah berbincang malam mcm mana, nak pakai kan pampers @ tidak, we ols decide sebelum tido kene pakaikan pampers, xpelah sebb hari pertama kan, takut x biasa lagi..so lepas mandi malam, bermula episod nangis² lagi nak pakai pampers..sy suruh darwisy mencarik pampers..mmg xde sebb sy dah sorokkan, die dgn rela hati dlm terpaksa pakai jugak seluar tanpa berpampers..huhuhuhu..layan² main² ball ngan ayah.. so die lupa la..hehehe..kite sebagai ibu bapa ni kene pandai tackle anak...kalo x sampai bile² lah x boleh..


Sebelum tido malam tadi, pakaikan pampers punyela suke die, tapi sy ckp ngan die ade sekeping jer tau..esok darwisy x payah pakai pampers lagi..die angguk...


5.30pagi die kejut nak kencing, suruh bukak pampers..alahai pandainye anak ibu..tapi pampers tu ade jugak kesan kencing..maybe die baru teringat kot..dah lepas tu sy x pakaikan die pampers..bermula jugak episod menangis waktu subuh.. ibu n ayah buat x layan, marah jugakkk die.. lame² die okay..terpaksa lapik toto dgn plastik n kain batik..memule die x selesa, naik tido atas katil ngan ibu..dah lena baru turunkan ke toto.. so pagi ni tggl ngan ayah sebb ibu kene keje..ayah pulak cuti..bengkek jer.. pagi tadi sebelum pegi keje, kejut darwisy untuk kencingkan..tapi darwisy xnak..

Okey, sekin untuk hari ni..esok kite tgk camane progressive untuk hari ni..cekidout..




5 kata-kata manis:

Ummiakid @ lily said...

happy teaching & happy learning Darwisy...

Alhamdulillah Akid skg dh free diapers...sejak 1 tahun lebih dh tak pakai waktu siang sahaja...dan kini malam pun dh x pakai...ummi lega...!

Mama Adam said...

pandai darwisy! memang kena tabahkan hati. btw, jimaaaat sangat tau x pakai pampers ni. menyesal tak ajar awal2.

oshin-jamel said...

wahh..bgsnye darwisy....cam acha mlm mmg pkaikan pampers...siang aje x pkai..wpon tdo siang...nnti nk cbe gak la mlm x yah paki pmapers =)

Mak Lagenda said...

Frasa memberhentikan dryper adalah 1 frasa yg sangat sukar bg parent. Kena rajin bertanya dan paling penting, kena SABAR.

Gud luck both of u yea..

Ibu Darwisy said...

thanks mama² semua, alhamdulillah darwisy dah semakin ok..malam pun x pakai pampers...