Mempollow

22 February 2012

Masak Lomak Cili Api Dua Versi


Assalamualaikum..


:minimo_05:



Bertemu kembali kita pada pagi khamis yg barakah ini.. malam jumaat ekk?

auwwww mmmg afdal..muahahaha..afdal bagi yg berkahwin jer yer..
yg belum kawin, sila kawin dulu okeyh :mHihi:


kali ni masih lagi resepi yer.. harap korang x jemu la ye.. asik² pegi belog
budak ni, asik gambo makanan jer.. :mKening: korang jgn la marah,

mane la tau lepas² ni banyak makan semut, jadi resepi senang pon aku
xleh igt..tu yg aku pamerkan kat blog ni.. :mDarah:



Yang ini versi masak lemak biase jer, sebb sebelum masak dah call my laling x nak yg ade tempoyak.. mcm² sokmo..


Resepi : Belajar dari mak & mak mentua


Bahan² :

10 ekor sotong putih ( sy buang kulit luar tu)
1 1/2 cawan santan
10-15 biji cili api *
sedikit kunyit hidup *
sebatang serai *
sehelai daun kunyit (diracik)
sekeping asam keping
garam, if suka pak aji boleh letak
sebiji cili hijau besar
saya tambah sayur kacang panjang


Cara² :

Tumbuk bahan yg bertanda *, masukkan santan dan bahan yang ditumbuk tadi..reneh sampai mendidih masukkan asam keping, daun kunyit, garam kacau rata..masukkan sotong dan kacang panjang..kacau selama 5 minit..agak² sotong sudah masak tutupkan api..siap sedia dihidangkan dengan nasi panas²..


yang ni pulak versi ade tempoyak untuk saya..dah siap masak tu asingkan sedikit tuk suami, lebih tu sy masukkan tempoyak bukak api sekejap then kacau rata..mmg mabeles..kuahnye bertambah pekat..


Dan yg x boleh tahan, ngan kuah² ni jugak my laling sebat...tu lah tadi kate xnak tempoyak..


:mHantuk:

11 kata-kata manis:

Asyifa Mustaffa said...

cantik mangkuknya...:)

Tina Othman said...

suka yg ada tempoyak, tapi tak pernah buat sebab takde stok tempoyak kat umah

sue zainun said...

owh letak tempoyak lagi sedap ek..biasa sue letak ikan jer..sotong xpenah la lagi..

Mak Lagenda said...

Sotong masak lemak tempoyak ke tu..

Ibu Darwisy said...

kak syifa : magkuk epal ni hadiah mase kawin dulu

Ibu Darwisy said...

kak tina : hehehe..sy stok musim duyan ri tu..masih ade lagi..

Ibu Darwisy said...

sue : sy pun baru 1st time letak tempoyak kat masak lemak sotong ni..hehehe...rse mmg sedap..malatop

Ibu Darwisy said...

mak : a'ah gambar yg ke-2 tu letak tenpoyak untuk sy, yg 1st tu xde tempoyak tuk husband

Ida,Japan said...

huihhh sedapnyer masak lomak...nak2 yg ada tempoyak tu...mana nk cari te,mpoyak kt jepon ni...

Ibu Darwisy said...

alahai, buat kak ida terliur pulak..im cory..hehehee

Mama Likha said...

hahaha. yr laling ni !