Mempollow

03 February 2012

Kerabu Pucuk Paku + Taugeh

Assalamualaikum...


Sudah petang jumaat, cuaca kat luar tu gelap semacam jer..aduhduh tggu la ku balik rumah dulu, mcm semalam sempat sampai rumah hujan mencurah² membasahi bumi sekali dengan angin kuat..habes kain baju ku di ampaian basah kene tempias.. ni, nak ujan lagi..kain ku masih diampaian...tulunnnnnn

Alahai, resahnye hati mengingatkan kain kat rumah.. perut lak sakit..ni akibat semalam ganti puasa pastu somi balik kul 10mlm, buka puasa dgn air milo secawan..nak mkn sorg² alahai x lalu, tggu suami balik baru makan..kan dah sakit perut..perut masuk angin.. okey membebel x sudah².. lain tajuk lain cite..eh ade aku kesah, aku punye blog, suke ati aku lar..ko xnak bace sile tekan pangkah yerk..

Kali ni ku nak kongsikan resepi dari my mother in law a.k.a emak kepada suamiku yg tercinta..beliau mmg terel bab masak ni, sy suke masak masakan yg anak beliau (suami sy) suke makan, X leceh n X cerewet..simple dimple..kali ni kite buat kerabu yer..maybe lain skit sebb mil ade guna santan, sy sebelum kawin ni penah makan kerabu kering jer... xpenah jumpe kerabu cenggini...



Kerabu Pucuk Paku + Taugeh

Resepi : My MIL

Bahan² :

Seikat pucuk paku
Segenggam taugeh
Sebiji bawang besar
10 biji cili api
sejemput udang kering, dicuci , tos n sangankan seketika
segenggam kelapa parut ( disangan hingga kekuningan)
secawan santan ( kelapa parut yg diperah guna air suam)
2 biji limau nipis diambil jusnya , air asam jawa pun boleh
garam, bahan perasa, gula secukupnya

Cara² :

Cili Api, Udang kering, kelapa yg disangan tadi ditumbuk lumat
Potong² bawang besar ( xkesah bentuk macammane)
Pucuk paku dan taugeh dicelur (taugeh tu xnak celur pun xpe)
masukkan bahan yg ditumbuk tadi, masukkan santan, bawang, jus limau kasturi, bahan perasa semua..gaul sebati..akhir sekali masukkan pucuk paku & taugeh yg dicelur tadi..gaul rata dan siap boleh dihidangkan..

Makan dengan nasi panas² mmg sedap..x pun ratah jer..next time kene buat 2 ikut..suami ckp x cukup..muehehehehe

6 kata-kata manis:

Azhafizah[フィザ] said...

eh macam tajuk cerita kat astro..hehe..fiza suke kerabu pucuk paku dan kerabu taugeh..freshy!

kakchik@ella said...

feveret KC ..

Ibu Darwisy said...

fizah : ade ek..akk xde asteruk..hehehe

Ibu Darwisy said...

KC : feveret ai jugak bile dah kawin ngan hubby yg suke kerabu lar, pecal la..hehehehe

Asmara said...

tq resepi. mmg tengah cari resepi kerabu taugeh. hehe..

Ibu Darwisy said...

kak asmara, thanks sudi singgah n komen entry sy.... akk try ek..ni resepi dr MIL sy mmg sedap kakk