Mempollow

21 February 2012

Creamy Butter Crab

Assalamualaikum



Mendung dipetang hari, langit seakan kehitam-hitaman menandakan hari nak hujan.. sejuk² gini sedap betul kalo dapat :bofu_45: goreng pisang ke,

cempedak goreng ke, nyum..nyum..nyum :bofu_14:Herm.. kali ni sy nak share



resepi pulak, sebelum ni dah penah buat guna ayam ternyata mmg sedap
hingga menjilat jari :minimo_28:



CREAMY BUTTER CRAB


Bahan-bahan :
5 ekor ketam size sedang ( disiang, dicuci )
2 tangkai daun kari
1 biji cili merah
6 biji cili api (kalo nak pedas leh tambah lagi)
2 sudu butter
2 sudu minyak masak
1 1/2 cwn susu cair
1 sudu tepung gandum
gula, garam secukup rasa

cara-cara :

rebus ketam sehingga masak anggaran 15minit
tumis cili2 kedlm butter & minyak hingga naik bau
masukkan tepung hingga garing
masukkan garam & gula gaul rata
masukkan susu cair sedikit demi sedikit hingga pekat
masukkan ketam dan gaul rata

note : api jgn terlalu besar sgt takut cream tu akan berketul2


:minimo_30:malam ni kalau rajin nak bakar kek pulak..

8 kata-kata manis:

Misz-ella said...

Sedapnyaaa .. Rajin ye CT masak camni. KC so far ketam digoreng je. KC suka bau ketam goreng. Best!!

Ibu Darwisy said...

KC, mempelbagaikan hidangan..kekdg bosan la KC..xtau nak msk ape..nasib la ade blog² masakan ni..hehehe..next time nak beli baby crab wat goreng bercili..nyum..nyum..

Farah Deeb said...

Wauuu cam menyelerakan sungguh. Bleh terai nanti! Hehe...
Meh Jemput baca,
Review: Restoran Mee Rebus Cikgu

Ibu Darwisy said...

mmg selero..tambah² selero kalo akk dah ubah template sye..hehehe

Azhafizah MN said...

sangat sedap.lama xmakan ketam ni.nyum nyum

sue zainun said...

uwaaa kenapa tayang makanan sedap2 nih..hehehe..sue tgh makan goreng pisang nih..jemputtt..:p

Asmara said...

waduh creamy2 ni mmg menyelerakan. tp mlasnya nak korek isi ketam. ;D

Unknown said...

Nak try gak lerrr;)))

(www.jajalee.com)