Assalamualaikum..
Hari cuti spent time with my lovely family.. duk umah baring2 chatting2 golek2 depan tv, masak sudah tentu..planning cuti ni xde kemana..malas nak turun..hari ni ade kenduri kat blok sebelah..just tgk dari rumah jer.. bile tgk pengantin kene marathon jauh nak sampai ke khemah teringat 5 tahun lepas..huhu..masa bertandang rumah lelaki kene dera pusing taman..hehehe..panas2 gitu dgn pakaian pengantin..mase tu x rase ape, rase debar2 jer..al-maklumla pas tu nak kene tggl duk umah in-law...
Ceh..ceh..petang2 gini boleh gak terigt yer.. okay tentang darwisy semuanye ok belaka..die dah lulus 100% walaupun ibu bagi probition time 2 weeks..alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar.. well done sayang..
***** SELEPAS KEJADIAN TRANSFER GAMBAR....
sedihnyer, tension pun ade.. gambar sy hilang...huwarggghhhhh... dah ler sy CUT n paste lak tu..mane pegi gambar ni..sob..sob..sob.. sob..sob..sob..sob... SEDIHnyerrrr...
******* KONON MERAJUK, CARIK GAMBAR SEMALAM... SAVE KAT DESKTOP BILE NAK EDIT CHOOSE DESKTOP ADE PULAK GAMBAR-GAMBAR NI..ALHAMDULILLAH...
Walaupun gambar sy x secantik mana, tapi inilah saja koleksi tuk simpanan..hanya captured by nokia E72 sajor..
Okey, resepi ayam ni ade kat SINI.. kali ni sy x letak mix herbs..sy cume tambahkan serai n blender semua bahan tu.. mmg lagi mabelessss rasanye..tadi buat 1/2 ekor saja, tu masih ada lagi 1/2 ekor dlm fridge.. esok2 boleh bakar sebb dah siap2 perap..
Ni juadah untuk lunch hour tadi..kali ni sy nak share resepi breakfast pagi tadi.. adunan yg simple dimple, cepat dan sedappp.. mohon copy paste resepi yer kak izah..
CUCUR SUSU LEMAK MANIS
sumber : izah muffin lover
Bahan :
1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sk baking powder - diayak
1/2 sk bicarbonate soda - diayak
6 sudu besar susu pekat manis - lebihkan jika suka manis
1/2 cawan susu segar @ cair
garam secukup rasa
Cara membuatnya :
Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar @ cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati. Mas lebihkan sikit susu segar tu sebab adunan nampak pekat.
Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan, untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2....
Angkat cucur dan hidangkan.
Cucur sy ni x menjadi bulat mcm kak izah punyer..hahaha..pastu ade jugak yg dlmnye x masak..maybe sebb minyak terlampau panas n cucur ni cepat naik perangnyer..hehehehe
3 kata-kata manis:
Taim2 cutilah br kita rajin sket nk bertapa kat dapur tu kan?
P/s: Dear..sejak bila plak mak ni jd 'blogger ngetop' smpikan leh duduk sekotak dgn blogger2 hebat tuh! Malu laksss..Niway, tengkiu sgt2
heheh.. tu la tu, kalo dapor x berasap, kang perut comel somi n anak tu nak makn apo..
mak ni, u mmg ngetops lar..ai like..
cucuq mmg sedap lg2 buat minum pagi atau petang kan! ;D
Post a Comment