Mempollow

23 June 2011

Atkins Diet

Assalamualaikum..

Samat petang semua, okey kalo sape yg membaca entry ni , mase tu baru mule selepas 3 minggu membuatnye maka hasilnye kat entry ni..ade kawan2 yg menanye..okey..
atas galakan dari my SIL die yg perkenalkan blog ni kat saye 4 minggu lepas, so dengan nekadnye sy mencube..mule2 suami & mil ckp x payah diet sebb hari 1st & 2nd tu mmg saye teruk..tersadai sudah..sebb perut dah biase makan nasi & minum air manis, terkejut gaknye dgn perubahan drastik tu..mau x terkejut cik perut..hehehe....tapi mmg mule2 tu kite rase letih kebetulan mase tu sy tgh batuk..huk..huk..suami pulak bile dh tgk mcm tu, die pun join jugak..alhamdulillah kg pun turun..cume tang perut tu nak kene keje keras lebih..hehehe..caiyok2 sayang..

okey..kat cni sy senaraikan ape yg boleh makan & X boleh makan :-

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

*********************************************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari..

6.) Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari..

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan..

8.) *edit...jangan ambil daging burger..carbs agak tinggi..kecuali brand beef pride..carbs rendah..tapi hargenye mahal,4keping rm8..ade bran nak beli? huhu


10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...
Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!
Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !


ni sikit jer..lau nak lebih lagi.. jom pi blog INI

SEBELUM TERLUPE, MINTAK JASA BAIK KORANG TOLONG VOTE DARWISY KAT CONTEST NI



MEKASIH SEMUA..sudi bace & sudi vote..


4 kata-kata manis:

oshin-jamel said...

best²!!!!!!huhuhuh!!!tkt x ble jadi jerk..sbb sorg² kan!

Ibu Darwisy said...

kalo nak buat oshin..kene kuat semangat..kite pun mule2 hubby bangkang tau..tapi die sekali ikut sekrg ni..hehehehe

F.A.R.A.H. deeb said...

Betul, betul, betul. Nasik tu benda pertame kene tolak huhuuu... akng ni kana nasik weekends je (tupun terpakse sebab sume kt umah nk mkn nasik!) Turun cepat berbanding makan nasik hari2! Thanks for the good info!

Ibu Darwisy said...

same2 farah..farah xpe, dah kurus..heheheh